Wśród rolników panuje przekonanie, że nawozami organicznymi dysponują gospodarstwa prowadzące produkcję zwierzęcą lub te, które zaopatrują się w takie nawozy u podmiotów zewnętrznych. Nic bardziej mylnego!

Każde gospodarstwo dysponuje nawozem organicznym, którym są resztki pożniwne. Po zbiorze roślin na polu pozostaje masa korzeniowa, a także częściowo nadziemne elementy roślin. W przypadku zbóż ozimych masa słomy — jaka zostaje po omłocie — odpowiada w przybliżeniu masie plonu ziarna.
Są to istotne ilości zarówno materii organicznej, która to wpływa pozytywnie na tworzenie się próchnicy glebowej odpowiedzialnej za żyzność gleby, jak i znaczne ilości pokarmowych składników mineralnych (patrz tabela 1) związanych tymczasowo w formie organicznej w resztkach pożniwnych.

Tabela 1. Zawartość składników pokarmowych w resztkach  pożniwnych w zależności od rośliny uprawnej

UprawaFosfor[kg/ha]Potas[kg/ha]Magnez[kg/ha]
Zboża15-2080-10010-15
Rzepak25-30180-20020-25
Motylkowe25-30100-12010-15
Okopowe20-50100-25030-40
Kukurydza25-30160-18030-40

Nie można zapomnieć o znacznych ilościach azotu zakumulowanych w resztkach pożniwnych po roślinach motylkowych, które wahają się w przedziale 30 do nawet 200 kg N/ha! Znajdują się w nich również pewne ilości mikroelementów takich jak: mangan, cynk, miedź czy molibden. Składniki te jednak będą dostępne dla roślin dopiero po mineralizacji tychże resztek pożniwnych. Tempo tego procesu zależy od wielu czynników, do których to zaliczyć możemy:
• wilgotność gleby,
• temperatura gleby,
• odczyn gleby,
• stosunki azotowo – węglowe w resztkach pożniwnych.
Aby mineralizacja zachodziła intensywnie, gleba powinna być ciepła i wilgotna o odczynie zbliżonym do obojętnego, a stosunek azotowo – węglowy resztek pożniwnych powinien być nie niższy niż N:C – 1:4.

Na takie parametry jak temperatura czy wilgotność gleby Rolnik nie ma wpływu, ale już na poziom pH (poznaj przyczyny zakwaszenia gleb oraz metody badania odczynu gleby dla lepszego ustalenia rodzaju i dawki stosowanego wapna), czy na stosunek azotowo – węglowy – już tak!
W celu przyśpieszenia mineralizacji, poza regularną korektą odczynu gleby poprzez stosowanie nawozów wapniowych, wykonuje się także nawożenie azotowe resztek pożniwnych.

Idealnie sprawdza się w tej roli płynny nawóz RSM!

Zapewnia on bardzo dobre, dużo lepsze niż w przypadku nawozów stałych, pokrycie resztek pożniwnych, a także powoduje kruchość słomy.
Rekomendowana — do zastosowania na resztki pożniwne — ilość nawozu RSM to 70 do 80 l/ha.